Dette bør du tænke på, når du anlægger en foderplads
Nordhunts foderspreder øger chancerne for en vellykket vildsvinejagt
I dag bliver der skudt flere vildsvin end elge. Men vildsvinene skaber stadig problemer for mange landmænd, og jægerne har et vigtigt ansvar for at holde stammen på acceptable niveauer.
I områder, hvor man arbejder med fodring, har det vist sig, at det meste af maveindholdet hos skudte vildsvin består af foder. Det er gode nyheder for omkringboende landmænd. Vildsvinene er som alt andet vildt – de leder hele tiden efter den nemmeste måde at finde mad på. Derfor er det ikke nogen dum ide at anlægge en foderplads.
Nordhunt foderspreder
Nordhunts foderspreder er designet og produceret i Sverige. Den er fremstillet og udført i robust stål, der kan klare vores krævende nordiske forhold, og den spreder nemt de fleste typer foder. Tragten er fremstillet af lakeret stål, hvilket gør det nemt for foderet at glide ned. Sikkerhedsristen holder snyltere væk fra spredepladen og minimerer dermed spild. Nem at fylde op og holde ren.
Her kommer der et par tips til, hvad du bør tænke på, når du skal opstille Nordhunts foderspreder:
- Hvor stor er jagtmarken? Det danske jagtforbund anbefaler, at der bør være mindst 130 meter til naboens mark. Husk også, at du ikke må lokke vildt fra andres marker.
- Overvej omhyggeligt, hvor du anlægger din foderplads. Der bør ikke være alt for langt til dagsædet, og vildsvinene bør ikke være nødt til at passere åben landbrugsmark eller veje for at komme hen til den. Jorden omkring foderpladsen vil blive vendt op, så hvis du kan finde et sted, hvor klipperne kommer til syne, er det en fordel. En hård bund skaber en renere plads – med en blød og vandlidende plads står du snart med en mudderpøl.
- Husk vindretningen. Det er en god ide ikke at placere tårnet, så vindretningen går hen over foderpladsen eller det sted, hvor flokken stopper op og tjekker situationen, inden de tør gå helt frem. Det handler om at finde balancen, så vildsvinene kan føle sig trygge, og du kan sidde i dit tårn uden at blive afsløret.
- Størrelsen på fodertønden kan være forskellig. En stor tønde på 200 liter kræver ikke påfyldning så ofte, men det kræver derimod en kraftig ophængningsanordning. Ulempen med en mindre tønde er, at du er nødt til at fylde den ofte. Her er det vigtigste, at foderpladsen aldrig er tom.
- Hvad du vælger at fylde fodersprederen med er ofte et økonomisk spørgsmål. Majs, som mange synes er bedst, er dyr, og vildsvinene kan næsten lige så godt lide de billigere foderærter. Der er nogle, der synes, at brød og kage fungerer fint, og vildsvinene kan rigtig nok godt lide søde sager ligesom os. Men det er ikke deres naturlige føde, og derudover risikerer dyrene at få huller i tænderne.
- Ofte er det nok at tænde for fodersprederen to gange i døgnet. Første gang lige inden skumringen og den anden gang lidt senere. Hvis du vælger at sprede midt på dagen, bør du regne med en hel del svind – skovskader og skovduer kan også godt lide majs og foderærter.
Held og lykke med din foderplads!