En god håndkikkert gør oplevelsen større
Danskerne har for alvor fået øjnene op for, hvor skønt det er at tilbringe tid i naturen. Og jo mere man færdes derude, desto mere opmærksom bliver man på alle de spændende detaljer, som venter på at blive set. Fugle, pattedyr, blomster, insekter … der er så meget at opleve, og det hele bliver mange gange så interessant, hvis man kan se det helt tydeligt.
Hvad er en god allround-kikkert?
Der findes forskellige typer af håndkikkerter udviklet til forskellige formål, og de findes også i mange forskellige kvalitetsgrader og prisklasser.
Når formålet med at anskaffe en håndkikkert først og fremmest er naturobservation i dagslys, kan man få ganske udmærket kvalitet for en overkommelig pris. Har man derimod behov for at kunne se klart i meget dårligt lys – et behov de fleste jægere har – kommer man ikke udenom mere lysstærke hånd-kikkerter i en bedre optisk kvalitet – og det kan gå hen at blive rigtigt kostbart.
Det mest oplagte sted at starte er forstørrelsen. En håndkikkert får ting til at se ud som om, at de er tættere på, end de i virkeligheden er. En kikkert med 10 gange forstørrelse får således en fugl, der er 100 meter ude, til at se ud som om, at den kun er 10 meter væk.
Umiddelbart skulle man måske tro, at det så gælder om at vælge så stor forstørrelse som muligt, men så enkel er verden desværre ikke skruet sammen. Stor forstørrelse betyder nemlig blandt andet at synsfeltet, altså det område man kan se igennem kikkerten, bliver mindre. I praksis er det ret vanskeligt at holde en håndkikkert med mere end 10 gange forstørrelse stille nok uden støtte til, at synsoplevelsen ikke bliver forstyrret af håndrystelser. Disse håndrystelser bliver mere og mere tydelige med stigende forstørrelse.
For de fleste mennesker vil en kikkert med mellem 7 og 10 gange forstørrelse være et godt og praktisk kompromis.
Det næste man kan kigge på, er frontlinsernes – objektivlinsernes – størrelse. Jo større objektivlinser, desto mere lys kan kikkerten opfange. Dette er naturligvis en stor fordel i dårligt lys som i skumring eller månelys. Vil man primært anvende kikkerten i dagslys, er det ikke nødvendigt med store frontlinser. Andre fordele med større linser er større synsfelter og mulighed for bedre billedkvalitet, men der er så også en pris at betale – både i form af en større og tungere kikkert at bære rundt på og en højere pris. Frontlinser i størrelsesordenen 40-50 mm er mest udbredt i allroundkikkerter, fordi de resulterer i velbalancerede kikkerter, der er til at tage med sig. Der er derfor mange modeller at vælge imellem i størrelserne 7×50, 8×42 og 10×42, hvor det første tal angiver forstørrelsen, og det andet angiver frontlinsediameteren i millimeter.
Kvalitet, funktion, pris
Når man har kredset sig ind på, hvilken størrelse kikkerten skal have, bør man gå efter den bedst mulige billedkvalitet, som man har råd til. Der er synlig forskel på kvaliteten mellem de billigste og de dyreste produkter, mens der er svært at se forskellen imellem mellempris produkter og de dyreste kikkerter. Dette betyder ikke, at der ikke er en markant forskel – men man opdager det blot først, når man har brugt produkterne i nogen tid. Jo bedre kvalitet optikken har, desto mindre anstrenges øjnene, og de klarer derfor observation i længere tid. Det er præcis derfor, at jægere og ornitologer ofrer titusindvis af kroner på kvalitetsoptik, men det behøver man ikke nødvendigvis at gøre, hvis man ”bare” vil have en god allround-kikkert med på turen.
Tænk på om der er behov for, at kikkerten er vandtæt, eller om det er tilstrækkeligt, at den kan klare en regnbyge. Vær omhyggelig med at teste, at du kan indstille kikkerten til dine øjne – herunder også at øjestykkerne bagerst kan justeres så de passer dig, hvis du vil bruge kikkerten både med og uden briller på. En anden funktionel detalje, som mange nok overser, er nærfokusafstanden – altså hvor tæt på kikkerten kan fokusere. At man kan stille skarpt på få meters afstand er fantastisk, hvis man ønsker at opleve f.eks. blomster og insekter helt tæt på.
En meget prisbillig håndkikkert i brugbar kvalitet koster fra omkring 2.000 kr. og opefter. Man får typisk et bedre produkt for 4.000-5.000 kr – og de helt dyre topmodeller koster op imod 25.000. Held og lykke med kikkertvalget – og husk: Den bedste kikkert er den, du ofte tager med dig og elsker at anvende. •