Tema ammunition: Genladning
For mange jægere og skytter, som vælger at genlade deres egen ammunition, handler det om at opnå den perfekte præcision i forbindelse med sportsskydning eller jagt. Når man monterer sine egne riffel- og haglpatroner, får man også en større og mere dybdegående indsigt i de enkelte komponenter. Genladning er populært blandt konkurrenceskytter og jægere, som vil opnå større kontrol over deres ladning ved hjælp af nøjagtige ladedata. Det kan også være billigere at genlade end at købe færdige patroner. Man kan både købe komponenter som krudt, fænghætter, hylstre og genladningsværktøj separat eller i forskellige sæt – spørg os i Jaguargruppens butikker, så kommer vi med råd og tips ud fra dine behov og ønsker.
Patronfremstilling – et håndværk med mange komponenter
Nøjagtighed, kontrol og sikkerhed er alfa og omega, når man fremstiller sin egen ammunition. Man skal have alle patronkomponenter ved hånden og løbende kontrollere mål som længde og vægt. Sørg altid for at bære sikkerhedshandsker og -briller – især når du håndterer krudt og fænghætter.
Haglpatronens og riffelpatronens konstruktion minder i bund og grund om hinanden, men visse komponenter er forskellige. Haglpatronen består af hylster, fænghætte, krudtladning, forladning/plasthaglskål og hagl. Haglpatroner stjernelukkes således, at hylstrets kanter bøjes ned mod midten for at holde haglene.
Du kan genbruge hylstre, men sørg for, at de ikke har nogen revner. Ved affyringen ekspanderer hylstret og formes efter kammeret, men vender derefter tilbage til sin oprindelige form. For at kunne genbruge hylstret med fuld kapacitet kræves der omhyggelig hylsterhåndtering, rengøring og kalibrering efter et affyret skud. Med det rigtige udstyr og de rigtige produkter til hylsterhåndtering og hylsterrengøring kan du nemt fjerne snavs, krudtrester, pletter og overflødigt kalibreringsfedt. Brug dog ikke for meget smøremiddel, da det nemt kan gøre hylstret bulet. Husk at kontrolmåle på samme måde både før og efter prøveskydning af din patron.
Genladningsværktøj, genladningspresser, krudtvægte og kalibreringsværkstøj
Til monteringen af patroner har vi et stort udbud af genladningsværktøj og tilbehør. Genladningsværktøjet er præcisionsbearbejdet, holder en høj kvalitet og er varmebehandlet, så det kan tåle mere og holde længere. Du kan købe genladningsværktøjet i sæt eller som enkeltdele. Genladningsværktøj sælges tilpasset forskellige kalibre til både hagl- og kugleammunition.
Krudtvægten er et af de vigtigste værktøjer og med et krudtmål får du god kontrol og mulighed for et ekstra nøjagtigt resultat ved vejningen. Det er et godt valg, når du har store mængder, der skal lades. Der findes både digitale og analoge vægte, hvor du både kan veje i gram og grains – sørg for at have ladetabellerne ved hånden. Der findes to forskellige typer kalibreringsværktøj: til hals- og helkalibrering. Et halskalibreringsværktøj klemmer halsen sammen, men ikke resten af hylstret, mens et helkalibreringsværktøj klemmer hele stykket sammen. Vær omhyggelig med at indstille værktøjet efter dit kammer og brug heller ikke hylstre fra forskellige våben, da målene på kamrerne har forskellige tolerancer. Andet værktøj, du får brug for, er fænghættetang, kugleisætter, ekspanderingsværktøj og hylstertrimmer. Tilbehør som patronæsker beskytter ammunitionen mod skader og hjælper dig med at holde orden på patronerne.
Et genopladningssæt indeholder som regel krudtmål, ladepresse, krudtvægt, afgratningsværktøj, hylsterfedt, patronholder, fænghætteisætter, krudttrickler, krudttragt og genladningshåndbog, så du kan komme i gang med det samme. Suppler dit genopladningssæt med hylsterholder og genladningsværktøj til din kaliber, så er du klar til at gå i gang med at genlade. Med det rigtige genladningssæt og genladningskomponenter kan du genlade din ammunition med høj præcision – patron for patron, år efter år. Jaguargruppen tilbyder flere kurser i genladning, hvilket er en god investering – kontakt os, så hjælper vi dig med at finde det rigtige kursus.
Genladning af riffelammunition
Hylstret til riffelammunition er ofte fremstillet af en messinglegering, som består af 70 % kobber og 30 % zink. Materialet tilpasser sig godt efter våbnets løb og er både blødt, stabilt og nemt at føre tilbage til sin tidligere form, så det kan genbruges. Et hylster med kraftige sider giver et højere gastryk end et med tynde sider. Vær omhyggelig med at sortere dine hylstre efter fabrikat og antal genladninger, da hylstret får tyndere sider efter hver omladning.
ylstrets bund har forskellige løsninger for nemmere ind- og udføring af hylstret, som har en kant, rand eller ingen af delene. Kaliber 6,5×55 og .30-06 Springfield er eksempler på kantløse hylstre.
Krudt er en avanceret komponent som kræver nøjagtighed. Det mest almindelige krudt til geværkalibre kaldes for røgsvagt krudt med rørformede krudtkorn. Hvad krudt angår, så findes det i forskellige forbrændingshastigheder som egner sig til forskellige kalibre. Krudtproducenter har deres egne ladetabeller med maksimal og minimal krudtladning til specifikke patroner og kugletyper. Krudt med en længere forbrændingshastighed egner sig til patroner med stor hylstervolumen. Et hurtigere krudt egner sig bedre til en mindre hylstervolumen.
Der findes en stor variation af kugletyper i forhold til materiale, konstruktion og effekt. De inddeles i store træk efter fællesnævnere som fuldkappede, bondede, ubondede og monolitiske.
Fænghætten indeholder en tændsats, som er meget eksplosiv og den afgørende komponent for, at ammunitionen antændes. Inddelingen af fænghætterne sker efter mængden af tændsats og fænghættens størrelse. Fænghætter betegnes Small pistol, Small pistol Magnum, Large pistol, Large pistol Magnum, Small rifle, Small rifle Magnum, Large rifle og Large rifle Magnum. Fænghættens opgave er at fungere godt sammen med de andre komponenter og at styre antændingen. Man kan som regel ud fra navnet se, hvilket skytteformål den er beregnet til, fx ”match” eller ”Magnum”. Fænghættens antændningsanordning kan være af enten Berdantypen, som har to ildkanaler og hurtigere antænding, eller Boxertypen, som kun har én ildkanal.
Genladning af haglammunition
Hylstret, som fungerer som en beholder til haglene, er i dag ofte fremstillet af et cylinderformet rør i plast eller papir og holdes sammen af en hylsterbund, som kaldes culot. En culot er ofte fremstillet af messing og har til opgave at stabilisere hylstret og fordele trykket fra det brændende krudt. Den fungerer dertil som en holder til fænghætten. En culots størrelse styres af ladningen og det kan være nok med en størrelse på 10 mm for en svag ladning og kræve op til 25 mm for en kraftig ladning. I bunden af hylstrets inderside er der en prop, som kaldes en base. Den kan enten være monteret separat eller støbt fast. Hylstre af papir er mere miljøvenlige end plast, men de er også følsomme over for fugt og kan lettere blive deformeret. Haglene holdes inde ved hjælp af en stjernelukning i den øverste ende af hylstret, hvilket indebærer, at hylstrets kanter foldes ned mod midten og danner en stjerne. For at holde lukningen vandtæt, forsynes den derefter med et lag voks.
Forladningen fungerer som en støddæmper og tætning mellem krudt og hagl. Den beskytter haglene mod krudtgasserne, når de presses gennem løbet ved affyring, og tætner mod løbet, så der opnås en optimal udgangshastighed. Dertil beskytter den piben mod hårde stålhagl. Forladningen deles ind i to varianter alt efter materiale – om den er fremstillet af plast eller fibre. Fiberforladningen består af flere lag cellulose eller kunstfibre og er mere miljøvenlig, men den giver samtidig en lavere beskyttelse af haglene ved affyring. Plastforladningen er i stedet formet som en skål og beskytter haglene bedre, men den nedbrydes ikke i naturen. Der findes dog efterhånden mange patroner på markedet med forladning af biologisk nedbrydelig plast.
Fænghætten til haglammunition er højere end for kugleammunition, så den kan nå krudtet. Fænghætten har også et ekstra stykke metal udvendigt, også kaldet en battery cup, som støtter patronen. Fænghætter er i dag standardiserede, hvilket angives med betegnelsen 209.
Til haglpatroner egner det sig med et hurtigtbrændende krudt, såkaldt degressivt krudt, hvis brandhastighed falder, jo længere tid der går. Den høje brandhastighed er vigtig, så man opnår et maksimalt tryk, inden ladningen forlader mundingen. Almindeligt krudt i haglammunition er bladkrudt med flade og tynde krudtkorn.
Hagl kan være fremstillet af forskellige metaller. Stål er blevet en favorit efter indførelsen af blyforbud, men også materialer som bismuth og tungsten bliver stadigt mere almindelige. Densiteten for stål er lav, så for at opnå en god effekt, anbefales en større haglstørrelse.
TEKST: Jaguargruppen
FOTO: Jaguargruppen, Norma