Tema ammunition: Haglammunition
Haglammunition er lige som riffelammunitionen tilpasset forskellige jagt- og skydesituationer. Hvad der anvendes og hvad der er tilladt, er ganske anderledes end riffelammunition pga. den store forskel i ydeevne. Haglskydning er en refleksmæssig skydetype til bevægelige mål på kortere afstande. Eksempler er fuglejagt og sportsskydning til lerduer.
Haglammunition tilpasset til jagt eller sportsskydning
Der er flere markante forskelle på hagl- og riffelammunition: Patronhylstret til haglammunition er cylinderformet og produceret i plastik eller pap. Haglene er, i modsætning til projektilet på riffelammunition, indkapslet i hylstret som åbner sig ved skud.
Haglene ligger i en haglskål/forladning som beskytter piben mod hårde stålhagl.
Størrelsen på haglet følger den samme logik som riffelammunition med større projektiler; jo større vildt, jo større hagl. Den største haglstørrelse, der må anvendes til jagt i Danmark, er 4 mm (US 1) og den bruges som regel ved drivjagt på råvildt samt til gåsejagt. US 3 (3,5 mm) US 4 (3,25 mm) og US 5 (3 mm) bruges som allround haglstørrelser. Til fuglejagt på fx krage, sneppe og due bruger man som regel US 5, 6 eller 7. Hav ordentligt styr på, hvad du lader dit haglvåben med – en forkert patronstørrelse kan skade dit våben, dig selv og dine omgivelser betragteligt.
Kaliber og betegnelse på haglpatroner
Kalibertallet angiver, hvor mange lige store kugler i løbets diameter, der kan støbes af et pund bly. For kaliber 12 kunne man støbe tolv kugler med en diameter på 18,5 mm. Et stigende kalibertal betegner en faldende kaliberdiameter på løbet. Antal blykugler betegnes også med termen gauge, fx gauge 12. Kaliberen kan ligge på mellem 3 og 36 kugler, hvor et pund bly er nok til 3 i den største kaliber og 36 i den mindste. Efter at brugen af sortkrudt er blevet forældet, altså afskaffet ved lov, så forsvandt behovet for større kalibre end kaliber 12. Almindelige kalibre i Danmark er i dag 12, 16 og 20 med patronlængder på 65, 70 eller 76 mm, fx 12/70 eller 20/76. Supermagnumpatroner med en længde på 89 mm forekommer og anvendes næsten udelukkende i halvautomatiske og pump-action haglgeværer. Patronhylstrets længde kan variere inden for samme kaliber. Den største almindelige haglpatron er kaliber 12/89 og den mindste er 20/65.
Haglet i haglammunition består oftest af kugler af stål. Det enkelte hagl måles i millimeter og betegnes derefter efter det amerikanske nummereringssystem. US 1 indebærer en diameter på 4 mm pr. hagl, som mindsker med 0,25 mm for hvert US-nummer. US 5 indebærer dermed en diameter på 3 mm pr. hagl.
Haglammunition – haglvægt, haglstørrelse, materiale og skudbillede
Haglammunition har en lavere anslagsenergi end kugleammunition, da vægten pr. projektil er langt lavere. Også udgangshastigheden for hagl er lavere end for kugleammunition, og den ligger typisk på omkring 400 m/sek. blandt de mest almindelige typer haglammunition. For almindeligt forekommende Riffelammunition ligger udgangshastigheden i stedet på omkring 700-900 m/sek. Forskellig haglstørrelse, haglvægt og materiale giver forskellige resultater. En ret typisk samlet haglvægt ligger normalt på 24-36 g til jagt. Med større hagl ved samme samlede haglvægt mindskes antallet. Man er derfor være nødt til at gå op i højere haglvægt hvis man ønsker flere hagl. Indførsel af blyforbud har skabt et stort marked for blyfrie løsninger, hvor stålhagl er en tydelig favorit med en lav pris. Bismuth og tungsten er andre eksempler på materialer, der bliver mere og mere almindelige og hvor egenskaber som densitet og hårdhed spiller en afgørende rolle for, hvordan haglet reagerer.
Haglskuddets store fordel er, at det giver et stort skudbillede med en sværm af hagl, som spreder sig. Den lavere anslagsenergi og haglenes spredning sætter en naturlig grænse for rækkevidden. Maksimal lovlig skudafstand til vildt i Danmark er 30 m.
Diameteren på haglsværmen på en given afstand påvirkes ved hjælp af trangboring, også kaldet choke. Denne kan både være indbygget i våbnet eller udskiftelig. Trangboringsgraden angives i procent og viser, hvor stor en del af det samlede antal hagl, som rammer inden for en cirkel på 75 cm i diameter på 35 meters afstand. Trangboringsgraden cylinder spreder mest med 40 %, og en fuld trangboring skyder tættest med 70 %. Med forskellige trangboringer kan man tilpasse skudbilledet efter vildtart, haglstørrelse og afstand.
Begreber Haglammunition
Diameteren måles efter et engelsk system, hvor kaliberen betegner, hvor mange lige store kugler i løbets diameter, der kan støbes af et pund bly. Almindelige kaliberstørrelser er 12/70, 12/76 og 20/76.
De enkelte hagl måles i millimeter, men får deres betegnelse efter et amerikansk nummersystem for haglstørrelsen US 1-9, hvor hagl i US 1 er 4 mm i diameter. For hver US mindsker diameteren for det enkelte hagl med 0,25 mm. ameteren for det enkelte hagl med 0,25 mm.
Hagl kan være fremstillet af forskellige metaller eller grundstoffer. Historisk set brugte man bly, men siden blyforbuddet i 1993 er haglet ofte fremstillet af stål. Materialer som tungsten og bismuth anvendes også, men er markant dyrere end stål.
Vægtangivelse på den samlede mængde hagl i patronen. Typiske ladninger til jagt er 24-36 g.
Angiver den hastighed, som haglene har, når de forlader våbnets munding. Hastigheden ligger i et interval på ca.350-500 m/sek.
Jagthagl – afstand, haglstørrelse og choke er vigtigt afhængigt af vildtart
Jagt med haglammunition bruges til vildt i bevægelse – man er ofte nødt til at sigte foran målet for at træffe. I Danmark er det kaliber 12, 16 og 20 der er mest anvendt. Kaliber 28 og .410 må anvendes til jagt på vildt i kategori 5. Den største hagstørrelse , der må bruges til jagt, er US 1 på 4 mm. I henhold til klassificeringen må man jage småvildt i klasse 3, 4 og 5 samt råvildt med hagl. Typiske eksempler på vildt ved jagt med haglammunition er fasan, ænder, sneppe, råvildt, due, gås, hare og krage.
Afstanden er en vigtig faktor ved jagt med haglammunition. Den øvre, lovlige grænse for haglammunition, uanset haglstørrelse, ligger på 30 meter. En kort afstand giver en tættere haglsværm og en for stor afstand giver en dårlig skudeffektivitet. Ved jagt på mindre vildt på kort afstand vil man have en større spredning, mens det ved større afstande er bedre med en mere samlet haglsværm. Jagtloven foreskriver skud på maksimalt 20 meter ved jagt på råvildt, 25mpå gås og ræv og 30m på resterende småvildt. Til større vildtarter er US 1-4 og en haglvægt på 32-36 g er det mest almindelige. Ved jagt på fuglevildt som fasan, krage og sneppe er hagl i størrelserne 4-5-6 og 7 med samlet haglvægt på 24-32g det mest almindelige.
Træningsskydning med hagl
Det anbefales, at man altid træner sin skydning inden jagt. Da jagt med haglammunition styres af et hurtigt og refleksmæssigt skud, træning vigtigt. Kaliber 12 er uden tvivl den mest almindelige haglammunition og det er nemt at finde træningsammunition til en fornuftig pris. Udbuddet af træningsammunition i kaliber 16 og 20 er noget mindre, men spørg gerne os i din lokale Jaguarbutik, så hjælper vi dig med at finde det rigtige – eller bestiller det hjem til vores jagtbutikker.
Sportsskydning med hagl
Der findes forskellige grene af sportsskydning med hagl og lerduer er det mest almindelige mål. Skydeafstanden er typisk 7-20 meter men den kan være helt op til 40 meter. Ammunitionen på skydebanerne skal være blyfri. Typiske haglstørrelser til konkurrencer med haglpatroner er US 7, US 8 eller US 9.
TEKST: Jaguargruppen
FOTO: Nordhunt, Rio, Gamebore